Ovdje može biti Vaša reklama

Ovdje može biti Vaša reklama
Kontakt mail: autobusiikamioni@gmail.com

srijeda, 29. svibnja 2019.

Slovenija od 01.06. zabranjuje hrvatskim prijevoznicima najvažnije pravce

Udruga kaže da je u tijeku izmjena propisa Republike Slovenije, te će, prema informacijama slovenskog Ministarstva infrastrukture, od 1. lipnja 2019. hrvatski cestovni prijevoznici biti suočeni s nizom ograničenja koja ovoga puta jednostrano nameće Slovenija.




Karikatura

Tako će se od 1. lipnja ove godine po cestama G1-6, G1-7 kroz Sloveniju zabraniti teretni tranzitni promet za vozila iznad 7,5 tona koja idu iz Italije prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj i obrnuto. Izuzetak su vozila sa sjedištem u Istarskoj, Primorsko – goranskoj i Ličko – senjskoj županiji koja koja imaju utovar odnosno istovar u Istri, Kvarneru, Lici i Gorskom kotaru.
“Time se spomenutim kategorijama zabranjuje promet preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak uz obvezno usmjeravanje na potez Kozina – Ljubljana – Obrežje – Zagreb. Dakle, na ove granične prijelaze neće smjeti ni jedan hrvatski prijevoznik sa sjedištem niže od Ličko – senjske županije, a koji prolazi Sloveniju na putu do Italije. Stotine prijevoznika bit će upućene na granični prijelaz Bregana i nakon toga na autocestu. Da bi došli do granice s Italijom samo će trošak cestarine u jednom smjeru biti 60 eura”, stoji u priopćenju.
Osim toga, od 1. lipnja promijenit će se i uređenje na području graničnih prijelaza Središče ob Dravi (Trnovec), Zavrč (Dubrava Križovljanska), Dobovec (Lupinjak) i Bistrica ob Sotli (Razvor). Posljedično će se kroz Sloveniju zabraniti teretni tranzitni promet za vozila iznad 7,5 tona, koji promet sa autoceste A4 nastavljaju po glavnim ili regionalnim cestama i preko graničnih prijelaza Središče ob Dravi (Trnovec), Zavrč (Dubrava Križovljanska) prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj i obrnuto. Izuzetak je tranzitni promet koji ima početak ili cilj u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji i obrnuto.
Kroz Sloveniju će zabraniti i teretni tranzitni promet za vozila iznad 7,5 tona, koji promet s autoceste A1 nastavlja po regionalnim cestama i preko graničnih prijelaza Dobovec i Bistrica ob Sotli prema Hrvatskoj. Time će se, ističe se u priopćenju, na sedam od ukupno šesnaest graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu s Republikom Slovenijom biti uvedena ozbiljna ograničenja.
“Posebno smo ogorčeni činjenicom da je sve ovo posljedica neopreznog i jednostranog odlučivanja o režimu graničnog prijelaza Mursko Središće. Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika podržava svaku akciju koja doprinosi povećanju sigurnosti cestovnog prometa, međutim zatvaranje hrvatskih cesta za koje prijevoznici plaćaju cestarinu, a bez ikakve gospodarski opravdane alternative nije rješenje, već vodi propasti hrvatskog cestovnog prijevozništva i gospodarstva općenito. Zahtijevamo od svih nadležnih tijela – posebno od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i od Ministarstva unutarnjih poslova da hitno reagiraju i na vrijeme spriječe donošenje ovakvih propisa”, zaključuje Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika.
Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika ne slaže se s odredbom Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, kojom se ograničio promet na potezu Šenkovec – Mursko Središće, kao ni s ograničenjima koja će Slovenija jednostrano uvesti od lipnja, stoji u priopćenju Udruge objavljenom u ponedjeljak.
Tom odredbom, kaže se, jednostrano se promijenio režim na graničnom prijelazu Mursko Središće, a negativne posljedice toga vidljive od prvog dana primjene te odredbe. Osim samog povećanja troškova prijevoza, zbog povećanja rute, troška cestarine i troška rada, dio prometa preselio se na granične prijelaze Dubrava Križovljanska i Trnovec te da su kilometarske kolone i višesatno ometanje prometa postali su svakodnevica tog dijela Hrvatske, navodi se u priopćenju.



IZOVR:novo.hr

Nema komentara:

Objavi komentar