Ovdje može biti Vaša reklama

Ovdje može biti Vaša reklama
Kontakt mail: autobusiikamioni@gmail.com

ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

Želite li postati profesionalni vozač? Evo koja dokumenta su vam potrebna.



Napunili ste 18 godina. Nešto bez čega ne možete početi je lična karta.
Znači prvi korak je da napravite ličnu kartu. Kada ste dobili ličnu kartu prijavljujete se u željenu auto školu i polažete prvu pomoć i testove za B (auto) i C1 (kamion do 7,5 tona) potkategoriju.





Nakon toga, smatramo da ste položili vozački ispit za B i C1. Ukoliko je vaš datum u vozačkoj upisan na dan npr. 27.11.2016 , vi tek 28.11.2017 (za punu godinu dana,uz uslov da imate navršeni 21 god života) stičete pravo polaganja za ostale kategorije, a to su C, CE i C1E (solo kamion, šleper i prikoličar-tandem).
Položili ste i kategorije. E sada Vam treba dokumentacija kako bi se znalo da ste profesionalni vozač.
Prvo što Vam treba je državni ispit, to jest škola vozača motornog vozila (ukoliko je niste završili). To vanredno polažete u srednjoj stručnoj školi i to je škola od 3 godine, dok istu možete završiti za par mjeseci polaganjem razlike predmeta.
Dobili ste državni ispit. Šta dalje? E da bi ste prešli granicu sa šleperom, treba Vam licenca vozača, to jest CPC licenca koja Vas označava kao profesionalnog vozača u međunarodnoj špediciji i transportu.
CPC licencu polažete u Širokom Brijegu u Centru za Obrazovanje ili kod Ganjge u Matuzićima. Košta od oko 400 do 500 KM i to što se kod nas zove CPC, u EU je KOD95 !
Dobili ste i CPC licencu, međutim gazda Vam daje  EURO6 u ruke. Ali ima jedan problem. U EURO6 ne ide tahografski listić  već digitalna tahograf kartica koja očitava sve Vaše aktivnosti.
E kako sad do kartice? Ovako !
Odite u jednu od sljedećih banaka :

UNI CREDIT BANKA d.d. Mostar 

JRT: Trezor Bosne i Hercegovine

ZR: 3380002210018390


 HYPO ALPE ADRIA BANK a.d. Banja Luka 

JRT: Trezor Bosne i Hercegovine

ŽR: 5520040002547572


UNICREDIT BANKA a.d. Banja Luka 
JRT: Trezor Bosne i Hercegovine
ŽR: 5517902220404858


RAIFFEISEN BANKA

JRT: Trezor Bosne i Hercegovine

ŽR: 1610000010751006

To su žiro-računi, a popunjavate uplatnicu na sljedeći način:
Broj poreskog obveznika: identifikacioni broj pravnog lica, ukoliko uplatu vrši pravno lice, ili jedinstveni matični broj građanina, ukoliko uplatu vrši fizičko lice
Budžetska organizacija: 0902999
Vrsta uplate: za svaku uplatu treba biti “0”
Općina: šifra općine prebivališta – sjedišta uplatioca
Poreski period: treba da odgovara datumu uplate
Poziv na broj: popuniti brojevima “0”
Vrsta prihoda: 722572
Svrha uplate: Naknada za izradu memorijske kartice za digitalni tahograf
Taksa za obradu zahtjeva za izdavanje kartica u Federaciji BiH naplaćuje se na osnovu Zakona o federalnim upravnim pristojbama i tarifi federalnih upravnih pristojbi, Tarifnog broja 30, tračka 3. (Službeni list FBiH 6/98, 8/00 i 43/13) i iznosi 7,00 KM (sedam konvertibilnih maraka) . Uplata se vrši federalnim administrativnim biljegom zalijepljenim na prednjoj gornjoj desnoj strani zahtjeva. Na osnovu člana 7. gore navedenog zakona, plaćanja federalne upravne pristojbe oslobođeni su nadzorni organi.

Nakon što ste sve to uradili, popunili zahtjev, priložili sva potrebna dokumenta koja pišu na zahtjevu, onda sve to skupa pošaljete preporučeno poštom ili odnesete na adresu:
Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija 
Braće Fejića bb
88000 Mostar 
Ukoliko je sve OK sa Vašom dokumentacijom, dobivate novu digitalnu karticu vozača za 10 dana, a ukoliko nije, dobivate odgovor na Vašu adresu gdje piše problem i ono što Vam nedostaje. 🙂
Ukoliko Vam je ovaj članak bio koristan, podijelite ga !

4 komentara:

  1. Odgovori
    1. Hvala Vam.
      Lijep pozdrav za Vas.

      Izbriši
    2. Nemam ja uslova za polaganje a zelja mi je da polozim imam tri godine iskustva samo sto nemam dozvolu jer nemam para za to pa trazim pomoc da mi neko pomogne a volim taj poso da radim eto samo je dozvola problem

      Izbriši
  2. Informacije na pravom mjestu .

    OdgovoriIzbriši