Ovdje može biti Vaša reklama

Ovdje može biti Vaša reklama
Kontakt mail: autobusiikamioni@gmail.com

subota, 14. studenoga 2015.

BH SAOBRAĆAJNICE SIJU SMRT

BANJALUKA, SARAJEVO – Više od deset hiljada žrtava saobraćajnih nezgoda bude evidentirano na bh. putevima svake godine.
Od toga, na godišnjem nivou nekoliko stotina lica pogine, a da je riječ o stravičnim podacima govori i činjenica da je u deceniji iza nas život izgubilo 3.675 osoba – koliko ima i jedna manja opština stanovnika!
Štaviše, stopa smrtnosti u saobraćaju u BiH tri puta je veća nego u zapadnoevropskim zemljama i iznosi 10 poginulih na 100.000 stanovnika.
Na sve te probleme biće ukazano i tokom ovog vikenda, kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u sklopu kojeg će u RS biti sproveden niz aktivnosti, uključujući i preventivne akcije.
Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, smatra da je statistika poražavajuća, te ističe da postoji niz mjera koje je potrebno preduzeti kako bi putevi uzimali manje žrtava.
- Smrtnost na cestama u BiH je gotovo 300 odsto veća u poređenju sa Zapadom, gdje je stopa smrtnosti četiri stanovnika na 100.000, a kod nas 10,3. Glavni uzroci su neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, zatim nesposobnost za vožnju zbog upotrebe alkohola i droga, ali i zbog pospanosti i umora, a uzrok je i nedostatak vještina da se upravlja vozilima koja su stara – a ipak jaka – kaže Kovačević.

On smatra da bi rješenja mogla biti gradnja autoputeva, te rekonstrukcija i modernizacija regionalnih i magistralnih pravaca. Predlaže i građenje obilaznica oko naseljenih mjesta, te kružnih tokova.
- Ovdje je saobraćaj postao opasan po okruženje i treba ga staviti pod kontrolu. Recimo, vozilo kad ide 100 kilometara na čas nije vozilo, već mitraljez – naveo je Kovačević.
U četvrtak je u najvećem gradu RS povrijeđeno dvoje pješaka, koji su jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju. Postoji želja da se ovakav bilans smanji, zbog čega se radi novi prijedlog strategije bezbjednosti saobraćaja za Banjaluku, a odnosi se na narednih 10 godina.
Objašnjavajući tu strategiju, u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS smatraju da je prvo neophodno uspostaviti kontinuirano praćenje saobraćajnih nezgoda na način da se u svakom trenutku zna u kojem dijelu grada se dešava saobraćajna nezgoda i koje vrste, odnosno da li je riječ o stradanju pješaka, bočnom udaru vozila i slično.
- Najviše pažnje u strategiji bezbjednosti saobraćaja treba da se obrati na pješake i bicikliste, odnosno ranjive kategorije, koje nemaju dovoljno prostora za kretanje jer je njihov prostor uzurpiran na razne načine – rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.
Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Banjaluke, smatra da je najveći problem kad je riječ o saobraćaju u ovom gradu taj što saobraćajna infrastruktura ne prati razvoj grada i broj vozila.
- U strategiji bezbjednosti saobraćaja, kada je riječ o RS, propisano je šta lokalne zajednice mogu da urade, a misli se prije svega na rješavanje saobraćajnih infrastrukturnih problema poput uvođenja kružnih tokova, izgradnje dodatnih biciklističkih staza, uvođenja alternativnih načina prevoza i ulaganje u preventivne kampanje – rekao je Jaćimović.
131 par cipela na trgu
Simulacija saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim učesnicima, koja će uključivati i intervenciju Hitne pomoći, vatrogasaca, te policije, biće izvršena ovog vikenda, tačnije u nedjelju od 12 časova, na raskrsnici ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Milana Tepića u Banjaluci.
Riječ je o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u sklopu čega će, ujedno, na Trgu Krajine biti zapaljene svijeće, te postavljen vijenac sa brojem 131, koji predstavlja broj lica poginulih lani u RS.
U saradnji s učenicima Tehničke škole Banjaluka biće obezbijeđen 131 par obuće, koji će biti izložen na Trgu Krajine, dok će pripadnici Crvenog krsta održati pokazne vježbe pružanja prve pomoći.
Stoga će u nedjelju, 15. novembra, od 11 do 13 časova biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjaluci, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Vuka Karadžića.

Nema komentara:

Objavi komentar